Elektriciteit leggen
Wilt u elektriciteit laten leggen in uw woning? Door het leggen van de elektriciteitleidingen zelf te doen bespaart u op de kosten van een elektricien. U leest hier hoe u het leggen van elektriciteit zelf het beste kunt aanpakken. Van het aanleggen van elektriciteitsleidingen tot het aansluiten van een schakelaar, alle informatie over het aanleggen van elektriciteitswerken vindt u hier! Laat u het leggen toch liever over aan een elektricien? Wij zijn een netwerk van erkende elektriciens. Bij ons vraagt u via het contactformulier geheel vrijblijvend offertes aan van elektriciens bij u in de regio. U vergelijkt de offertes en vervolgens kiest u de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs voor uw klus. Wij helpen u graag bij uw elektriciteitswerken!
Aftekenen
De eerste stap in het zelf leggen van elektriciteit is het maken van een plan. Gebruik een plattegrond van uw woning en geef per verdieping aan wat waar komt. Teken vervolgens met behulp van de plattegrond sleuven en inbouwdozen af op de snelbouw met wasco’s of stift. In de inbouwdozen komen de stopcontacten en schakelaars en in de sleuven kunt u de elektriciteitsleidingen wegwerken. Teken elke schakelaar en alle stopcontacten op dezelfde hoogte af. Stopcontacten (max. 4) plaatst u naast elkaar en elke schakelaar (max. 3) boven elkaar. Plaats de sleuven altijd horizontaal, nooit verticaal. Een sleuf is ruim twee vingers breed maar reken extra ruimte op plaatsen waar veel kabels bij elkaar komen.
Uitslijpen en uitkappen
De tweede stap in het zelf aanleggen van elektriciteit is het uitslijpen en uitkappen. Gebruik bij deze elektriciteitswerken een veiligheidsbril, mondmasker, een overall en werkhandschoenen in verband met het opwaaiende stof. U kunt een diamantschijf van 230 millimeter gebruiken, dubbele schijven zijn niet handig omdat ze blokkeren door het steenpuin. Een inbouwdoosje mag hoogstens een halve centimeter uit de ruwe muur steken, het is beter iets dieper te slijpen. Voor een sleuf gaat u 2 vingers diep. Als u extra in het midden slijpt dan breekt het makkelijker uit. Neem een hamer en beitel om alles uit te kappen. Stofzuig tot slot al het stof weg, mortel hecht namelijk niet goed aan stoffige oppervlakken.
Gratis offertes vergelijken
Inmetselen
Het vuilste werk bij het aanleggen van elektriciteit zit er nu op! Het is belangrijk dat u tijdens het afrollen alles erg goed vastzet. Doe dit om te voorkomen dat er iets verspringt of verschuift tijdens het inmetselen. Klik als eerste zoveel bakjes als u wilt in elkaar. Duw de tussenschotten en de voorziene openingen eruit. Maak een kuip specie aan en maak het oppervlak vochtig met een plantenspuit of een handborstel. Pak daarna een truweel en breng mortel aan op de rechter- en linkerkant van de uitgeslepen ruimte. Breng ook een veeg mortel aan op de achterkant en zet het bakje waterpas. Zorg ervoor dat u de bekabelingopeningen niet dicht maakt, anders moet u deze later nog uitkappen.
Bekabelen
Rol vervolgens de elektriciteitsleidingen uit en zet deze vast door stukken preflex dwars in de sleuf te zetten. Leg tussen de grond en de sleuf een snelbouwsteen op de bekabeling. Maak daaropvolgend een kuip specie en bevochtig de ondergrond. Gebruik de specie om de sleuven dicht te strijken. Het is niet erg als het oppervlak oneffen is, op deze manier zal het pleisterwerk beter hechten. Blijf een centimeter onder en boven de waterkering. Leg hierna de elektriciteitsleidingen vast op de grond zodat ze niet verschuiven bij het spuiten van isolatie. Er komen erg veel elektriciteitsleidingen samen in de zekeringkast, schrijf dus op elke kabel een nummer en geef dit ook aan op uw plattegrond.
Finishing touch: schakelaars en stopcontacten
Als laatste stap in het zelf leggen van elektriciteit is het afwerken van de schakelaars en stopcontacten. Controleer of de inbouwdozen goed vast zitten. Zo ja, schep dan wat specie op het voegbord en neem een voegspijker om dit in de zijkanten te duwen. Laat het drogen en monteer aansluitend de schakelaar en het stopcontact. Gebruik een flexibele buis met daarin geïsoleerde koperen geleiders voor het aansluiten van de stopcontacten en elke schakelaar. De kabel vertrekt vanuit de zekeringkast naar het eerste stopcontact in de groep. Vanaf dit stopcontact gaat een kabel naar het volgende stopcontact in de groep. Een groep mag maximaal 8 stopcontacten hebben.
Buitenstopcontact maken
Bij het zelf aansluiten van een buitenstopcontact is het belangrijk dat u eerst de spanning van de desbetreffende groep haalt. Draai de groepsschakelaar om en verwijder zo mogelijk de zekering. Een aansluiting voor een buitenstopcontact maakt u vanaf een inbouwdoos of de meterkast. Houd er rekening mee dan een buitenstopcontact altijd geaard en spatwaterbestendig moet zijn. Plaats het buitenstopcontact zo mogelijk onder een afdakje maar in ieder geval minstens 25 cm boven de grond in verband met opspattend water. Wilt u meerdere buitenstopcontacten plaatsen? Monteer dan eerst een waterdichte aftakdoos tegen de muur van uw woning.
Vrijblijvend contact
U begrijpt dat er veel moet gebeuren wanneer u zelf uw elektriciteit gaat leggen. Het is belangrijk dat het leggen van elektriciteit op de juiste manier gebeurt om ongelukken te voorkomen. Het is daarom wellicht verstandig om een elektricien in te huren in plaats van het aansluiten zelf te doen. Wij zijn een netwerk van elektriciens in Vlaanderen waardoor er altijd een elektricien bij u in de buurt zit. Bij ons kunt u meerdere offertes vergelijken. Een voordeel hiervan is dat u op deze manier altijd de vakman met de beste voorwaarden en de laagste prijs voor uw klus kiest. Onze elektricien helpt u graag bij het leggen of vernieuwen van de elektriciteit in uw woning en andere elektriciteitswerken!