differentieelschakelaar aansluiten

Differentieelschakelaar aansluiten

Een differentieelschakelaar, ook wel verliesstroomschakelaar, aardlek of aardlekschakelaar genoemd, is naast de hoofdschakelaar verplicht in een zekeringkast in uw meterkast. Een differentieelschakelaar beschermt u en uw huisgenoten tegen elektrocutie. Hebt u nog een oude groepenkast? Wellicht is het aansluiten van een nieuwe zekeringkast een goed idee. Per vier groepen in de groepenkast in uw meterkast hebt u minstens één differentieelschakelaar nodig. In de groepenkast in uw meterkast zou u dus minstens één aardlekschakelaar moeten aansluiten. Hebt u hulp nodig bij het aansluiten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan gratis vrijblijvend meerdere offertes (max. 5) van elektriciens uit uw eigen regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Zo helpen te besparen op de kosten!

Werking differentieelschakelaar

In elke groepenkast zit een aardlekschakelaar. De verliesstroomschakelaar is een automatisch werkende schakelaar. Een verliesstroomschakelaar meet de hoeveelheid stroom die de installatie opneemt evenals de hoeveelheid die terugvloeit. We spreken van verliesstroom indien stroom de installatie verlaat op een andere manier dan verwacht mag worden. Dit gebeurt als de hoeveelheid stroom die de installatie in gaat groter is dan de hoeveelheid stroom die terugvloeit.

De differentieelschakelaar maakt het betreffende deel van de installatie spanningsloos op het moment dat er een bepaalde grootte verliesstroom optreedt. Op deze manier beschermt de verliesstroomschakelaar u en uw huisgenoten tegen elektrocutie.

Gratis offertes vergelijken


Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI)

Elke elektrische installatie moet aan strenge regels en controles voldoen. Het Algemeen Regelement op de Elektrische Installaties, oftewel AREI, bevat hierover de belangrijkste regels. Dit AREI werd op 10 maart 1981 ingevoerd bij het koninklijk besluit. Het AREI geldt voor alle elektrische installaties die in werking werd gesteld na
1 oktober 1981. In het AREI staan maatregelen die u kunt nemen ter bescherming tegen de effecten van elektriciteit. Bovendien bevat het AREI voorschriften over de aanwending en keuze van elektrische apparaten, leidingen en machines. Het AREI bepaalt tevens specifieke voorschriften met betrekking tot oudere installaties.
aarding meten

Aarding meten

Een aarding moet de foutstroom naar de aarde afleiden. Als er geen goede aarding is zal de foutstroom, of hier een gedeelte van, via een persoon die het kapotte apparaat aanraakt naar de aarde vloeien. Het is dus erg belangrijk dat dit juist werkt. Om dit te controleren kunt u de aarding meten.

De meting van de aarding wordt gedaan met een aarding meter. Alleen keuringsorganisaties en een aantal installateurs zijn vaak in het bezit van zo’n speciaal meettoestel. Het is dus verstandig om het meten van de aarding aan een elektricien in het bezit van zo’n meter over te laten.

differentieelschakelaar testen

Differentieelschakelaar testen

U begrijpt dat een aardlekschakelaar van cruciaal belang is vanwege uw veiligheid. Het is dan ook erg belangrijk dat deze goed werkt. Het is daarom verstandig om eens per maand de aardlekschakelaar te testen. Dit kan door middel van de test knop. U vindt de knop op de verliesstroomschakelaar, te herkennen aan de letter “T”.

Gaat u de aardlek testen? Zorg ervoor dat alle aangesloten elektrische installaties zijn uitgeschakeld. Nadat u op de tekst knop hebt gedrukt moet de aardlekschakelaar uitgaan. Is dit niet het geval? Dan werkt de aardlekschakelaar niet goed en moet u zo snel mogelijk contact opnemen met een elektricien.

Verliesstroomschakelaar 30ma of 300ma

Er bestaan verliesstroomschakelaars met een gevoeligheid van 30mA of 300mA. Dit houdt in dat de aardlekschakelaar de stroom uitschakelt als er lekstroom met deze waarde ontstaat. Een verliesstroomschakelaar van 300mA is voor droge ruimtes zoals slaapkamers, de zolder, de living maar tevens zonnepanelen. Volgens de richtlijnen van het AREI is het verplicht om een aardlek van 300mA aan het begin van de elektrische installatie te plaatsen. De bijkomende differentieelschakelaar van 30mA is voor het aansluiten van vochtige ruimtes en apparaten zoals de wasmachine, badkamer en buitenverlichting. Deze moet dan ook in de kringen van vochtige ruimtes en apparaten geplaatst worden.

verliesstroomschakelaar aansluiten

Prijs van de differentieelschakelaar

U begrijpt dat een aardlek onmisbaar is in de zekeringkast in de meterkast. Het is daarom verstandig om zo spoedig mogelijk één te laten aansluiten, indien u nog geen heeft. U hebt de keuze uit vele verschillende soorten differentieelschakelaars. Er zit dan ook een verschil in de prijzen van differentieelschakelaars.

De prijs van een verliesstroomschakelaar ligt gemiddeld tussen de €45,- tot €175,-. Het is niet verstandig om het aansluiten van een differentieelschakelaar zelf te doen, bovendien moet het voldoen aan de AREI regels.

Naast de kosten van het materiaal bent u ook de loonkosten van de elektricien kwijt. Voor een prijsindicatie van het leggen van elektriciteit kunt u het beste offertes aanvragen.

Besparen door offertes te vergelijken

Naast een hoofdschakelaar is minstens één differentieelschakelaar verplicht in de zekeringkast in uw meterkast. Doet u het aansluiten van een differentieelschakelaar liever niet zelf? Bij ons zit u goed. Wij zijn een netwerk van erkende elektriciens in heel Vlaanderen. Er zit altijd een vakman bij u in de regio.

U vraagt bij ons gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan.

Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Voordat u het weet zijn uw meterkast en zekeringkast weer helemaal up to date. Met vragen over het aansluiten van een differentieel- of hoofdschakelaar in de groepenkast bent u tevens van harte welkom.