Buitenstopcontact aanleggen
Tuinverlichting, grasmaaien of buiten van de zon genieten en muziek luisteren. Het is altijd handig om een buitenstopcontact te hebben. Wilt u een buitenstopcontact in uw tuin aanleggen? U vindt hier alle informatie over hoe u dit het beste kunt aanpakken. Laat u het aanleggen toch liever aan een elektricien over? Wij zijn een netwerk van elektriciens werkzaam in Vlaanderen, er zit altijd een vakman bij u in de buurt. Bij ons vraagt u geheel vrijblijvend offertes aan. Door deze met elkaar te vergelijken kiest u altijd de vakman met het beste aanbod en de laagste prijs. Ook voor vragen over het installeren van een buitenstopcontact bent u bij ons van harte welkom. Wij zijn u graag van dienst!
Plek bepalen
Wellicht vraagt u zich af of het aanleggen van een stopcontact buiten wel veilig is. De meeste tuinstopcontacten zijn volledig bestand tegen de regen waardoor u ze met een gerust hart kunt aanleggen. Het is mogelijk om een stopcontact op elke plek in uw tuin te plaatsen. Indien u echter een overkapping heeft, dan is het verstandig om hieronder het buitenstopcontact te plaatsen voor extra bescherming. Het is het beste om het stopcontact in ieder geval 25 cm boven de grond te plaatsen in verband met opspattend water. Houdt bij het bepalen van de plek en het zelf aanleggen ook rekening met de reden waarom u het buitenstopcontact wilt gebruiken.
Aftakdoos installeren
Voordat u begint met het aanleggen van een stopcontact in uw tuin is het belangrijk dat u de stroom uitschakelt. Wilt u zelf meerdere tuinstopcontacten plaatsen? Monteer in dat geval eerst een waterdichte aftakdoos (IP65) tegen uw woning. Boor een gat in de muur en breng hierdoor vanuit de zekeringkast een stroomkabel (met een groengele aarding, blauwe nuldraad en een zwarte fasedraad) naar buiten. Schroef de aftakdoos aan de muur, vlak boven het boorgat waardoor de stroomkabel naar buiten komt. Steek vervolgens de stroomkabel via de onderkant van het flexibele membraam de aftakdoos in. Verbindt ze met elkaar door de draden ongeveer een halve centimeter te strippen.
Gratis offertes vergelijken
Buitenstopcontact bevestigen
De volgende stap is het bevestigen van het buitenstopcontact. Plaats het buitenstopcontact tegen een muur of op de andere gekozen plek in de tuin. Het buitenstopcontact wordt verbonden met de aftakdoos via een XVB-kabel, deze kunt u met krammen tegen de muur bevestigen. Vervolgens bevestigt u de kabel aan het buitenstopcontact. Vergeet niet de rubberen dichting correct te bevestigen. Sluit de elektrische draden aan: bevestig de blauwe en zwarte met de contacten en sluit de groengele draad aan op de schroef. Neem hierbij zo min mogelijk isolerende schil weg. Schroef tot slot de kap op de contactdoos en zorg ervoor dat deze goed dicht zit.
Stopcontact aansluiten op aftakdoos
De volgende stap bij het aanleggen is het aansluiten van het stopcontact op de aftakdoos. Het is niet nodig om bovengronds een grondkabel met een stalen buitenmantel te gebruiken. Indien u ondergronds gaat is een grondkabel met een stalen buitenmantel wel verplicht ter bescherming voor het geval een schep de kabel raakt. De grondkabel moet daarom ook minimaal 60 cm diep geplaatst worden. Doe de XVB-kabel in de aftakdoos via één van de verbindingsgaten. Sluit ook hier de elektrische draden op de juiste manier aan en schroef de afdekkap op de aftakdoos. Controleer tot slot of het stopcontact buiten werkt door de stroom in de zekeringskast weer aan te schakelen.
Zelf doen of uitbesteden?
Lijkt het u erg handig om buiten één of meerdere stopcontacten te hebben? Dan kunt u ervoor kiezen om het aanleggen zelf te doen of om hiervoor een elektricien in te huren. Het zelf aanleggen van een buitenstopcontact is niet erg moeilijk wanneer u bovenstaand stappenplan volgt. Bovendien kan u kosten besparen wanneer u het aanleggen zelf doet. Enige kluservaring is echter wel handig. Als u nog niet eerder met elektriciteit heeft gewerkt is het wellicht verstandig om het aanleggen aan een elektricien over te laten. Het is namelijk erg belangrijk dat het aanleggen van tuinstopcontacten op de juiste manier gebeurd om ongelukken en kortsluiting te voorkomen.
Kosten
De kosten voor het aanleggen van een buitenstopcontact hangen af van uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld één of meerdere tuinstopcontacten? En plaatst u het buitenstopcontact dicht bij huis of verder de tuin in? Als u het verder in de tuin wilt plaatsen dan is bijvoorbeeld nog een grondkabel nodig. Als u het plaatsen zelf doet bespaart u op de kosten van de elektricien, de enige kosten die u in dat geval heeft zijn van het materiaal. Omdat de kosten voor het installeren van een buitenstopcontact verschillen per tuin kunt u het beste offertes aanvragen indien u een exacte prijs wilt ontvangen.
Vrijblijvend contact
U begrijpt dat het verstandig is om het plaatsen van tuinstopcontacten of tuinverlichting in sommige gevallen aan een elektricien over te laten. Bent u op zoek naar een elektricien die u hier bij kan helpen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn een netwerk op het gebied van elektriciens. Doordat we werkzaam zijn in heel Vlaanderen is er altijd een vakman bij u in de buurt. Als u het contactformulier invult dan ontvangt u van ons verschillende offertes. Vervolgens vergelijkt u deze op basis van aanbod, voorwaarden en prijs. Op deze manier kiest u altijd de elektricien die het beste bij uw klus past.